Biztonságosabb otthon :)
Társasház

Tudástár
Kapcsolat
BEJÁRATI AJTÓ
ABLAKOK
RIASZTÓ
ÉRTÉKEK
JÓ SZOMSZÉDSÁG
KÜTYÜK és KAMERÁK
LÉPCSŐHÁZ
KAPU
NÉVTÁBLÁK, FELIRATOK
BEJÁRATI AJTÓ
ABLAKOK
RIASZTÓ
ÉRTÉKEK
JÓ SZOMSZÉDSÁG
KÜTYÜK és KAMERÁK
LÉPCSŐHÁZ
KAPU
NÉVTÁBLÁK, FELIRATOK
A biztonsági láncot mindig akasszuk be, mielőtt idegennek ajót nyitunk! A bűnözők sokféle ürüggyel próbálnak meg bejutni a lakásba, ezért mindig ellenőrizzük a “váratlan vendégeket”.
A bejárati ajtó sokszor az egyetlen nyílászáró, amelyen egy lakásba be lehet jutni, ezért fontos, hogy komoly akadályt jelentsen. A legjobb védelmet a több ponton záródó biztonsági ajtók adják.
A nyitott ajtó, a legrosszabb ajtó.
Nagylátószögű kémlelőnyíláson át az egész ajtó előtti területet láthatjuk. Érdemes ilyet használni, hiszen így szinte lehetetlen elrejtőzni az ajtó előtt.

BEJÁRATI AJTÓ

A legtöbb betörő célpontja a bejárati ajtó. Ha az percek alatt felfeszíthető vagy betörhető, akkor a lakásunk szabad préda. A legjobb választás a több ponton záródó, acélbetétes biztonsági ajtó, de a jó minőségű változatos zárakkal is elérhetjük, hogy az ajtónk feszegetését időigényes és kockázatos feladatnak találják a betörők. Ajtónkhoz nagylátószögű kémlelőnyílást válasszunk, így jobb képet kapunk a lakás előtt zajló eseményekről! Használjunk biztonsági ajtóláncot, hogy a trükkös bűnözőktől is biztonságos távolságot tarthassunk!

A földszinti és az első emeleti lakások a besurranó tolvajok kedvencei, de a többi szinten sem ajánlott kulcsot, pénzt vagy iratokat tartani a bejárat közelében. Túl egyszerű azokat onnan ellopni. Teljes védelmet ad, ha az ajtót akkor sem tartjuk nyitva, ha otthon vagyunk. Ugyanígy járjunk el akkor is, ha csak egy percre hagyjuk el a lakást, ha átcsengetünk a szomszédhoz vagy csak leszaladunk a boltba! Ha ezt a szabályt minden családtag következetesen betartja, a besurranásos lopás kockázatát nullára csökkenthetjük. Csak annyi időt kell rászánnunk a biztonságra, amíg megfordul a kulcs a zárban.

A gyengébb ablakokat, különösen, ha azok a földszinten vagy az első emeleten vannak, érdemes ráccsal is védeni.
A rács, bár sokféle kapható, nem mindenkinek tetszik. Használhatunk betörésvédelmi fóliát is helyette. A betörésvédelmi fólia egyben tartja az üveget, ha azt megpróbálják betörni, ezzel pedig a betörést egy hosszú és fáradságos munkává változtatja.
A rács akkor a leghatékonyabb, ha azt a falba rögzítik. A betörők a gyenge célpontokat keresik, és nem szeretik az időigényes feladatokat.

ABLAKOK

A társasházi lakások többségének túl magasan vannak ahhoz az ablakai, hogy bizonyos extrém példák kivételével, betörők próbálkozzanak bejutni rajtuk. Ha magas fák vagy oszlopok állnak a lakás közelében, amelyekről elérhetők a lakás ablakai vagy erkélye, akkor érdemes fontolóra venni a nyílászárók megerősítését. A földszint, az első emelet és a zárószint ebből a szempontból más. Ezekbe a lakásokba általában az ablakokon vagy az erkélyajtón keresztül is be lehet jutni az utcáról vagy a tetőről.

A nyitott ablak majdnem olyan veszélyes, mint a nyitott ajtó. Az utcáról beugorhatnak, bemászhatnak, a földszinten akár be is nyúlhatnak rajta. Ezért az ablak közelében nem tanácsos számunkra fontos dolgokat tárolni. Ha szellőztetni szeretnénk, az utcaszinthez közeli lakásokban csak olyan szobák ablakait nyissuk ki, amelyekben tartózkodik valaki!

Az ablakok védelmének klasszikus módja a rács. Ez a védelmi eszköz, ha masszív, a falba beépített rácsról beszélünk, elegendő védelmet nyújt a behatolók ellen. Nagyon céltudatosnak és kitartónak kell lenni ahhoz, hogy egy erős rácson keresztül betörjön valaki. Akinek ez a kissé drasztikus módszer nem tetszik, annak sem kell lemondania a biztonságról. A fakeretes ablakok és erkélyajtók a legsebezhetőbbek, ezért fontos jó minőségű műanyag nyílászárókat használni a rácsmentes biztonság első lépéseként. Használhatunk nyitásérzékelő riasztókat a nagyobb hatásfok érdekében és használhatunk betörésvédelmi fóliát is. Ezek a fóliák egyben tartják az ablaktáblát abban az esetben, ha valaki az üveg betörésével próbálkozna.

A riasztó a leghatékonyabb betörésvédelmi eszköz. Ha már van riasztónk, vásároljunk hozzá figyelő szolgáltatást is!
Használhatunk álriasztót is, egy másolatot, amely a megtévesztésig hasonlít az eredetire. Ez természetesen meg sem közelíti a valódi riasztó hatását, de néhányakat már a riasztó puszta látványa is eltántorít a betöréstől.
Ne feledjük, hogy a riasztó csak akkor hatékony, ha be is van kapcsolva. Mindig szánjuk rá azt a néhány percet!

RIASZTÓ

A riasztó, különösen, ha egy figyelőszolgálathoz is bekötik, a leghatékonyabb betörésvédelmi eszköz. Egy szirénázó lakásban nem lehet nyugodtan dolgozni. Az egész környéket felveri, sőt még a távfelügyelet kocsija is megjelenhet. Ne feledje, hogy a riasztó csak akkor hatékony, ha be is van kapcsolva! Ne spórolja meg azt a pár percet, amíg élesíti a berendezést! Néha tartson rövid “szirénapróbát”, és kapcsolja be az eszközt, hogy az egész környék hallja, hogy riasztóval védi otthonát!

Ha értékeit otthon tartja, használjon falba rögzített széfet! Nincs más biztonságos hely.
Az értékeit vegye számba, készítsen róluk fotót, írja fel a jellemző tulajdonságaikat. Így könnyebben azonosíthatóak értéktárgyai, ha azokat esetleg ellopnák.
Egy rövid lista összeállítása nem tart sokáig, de annál többet segíthet, ha megtörtént a baj.
Az alsóneműk között, a fűszeres dobozban, az edények között, a rejtett zugokban nincs biztonságban a pénze. A betörő jól ismeri a rejtekhelyeket, és ezeket deríti fel először.

ÉRTÉKEK

Nagy értékű ékszereit, pénzét, ha teheti, ne tartsa otthon! Ha mégis, használjon falba vagy a padlóba rögzített széfet. Az idő pénz, az Ön pénze. A betörők nem szeretnek túl sokat időzni egy helyen, mert az idő múlásával nő a lebukás veszélye. Egy széf erőszakos kinyitása sokáig tart és nagy zajjal járhat.

Írjon értékleltárt! Minden értékesebb tárgyat vegyen számba, írja fel a főbb paramétereit, a méretét, formáját, sorszámát… Olyan adatokat, amelyek segíthetnek az azonosításukban, ha egy betörés vagy lopás után előkerülnének.

A lakás postaládája elárulhatja, hogy Ön hosszabb ideje nem tartózkodik otthon. Kérje meg szomszédait, hogy távollétében rendszeresen ürítsék a postaládáját!
Az ajtóra tűzött értesítések, üzenetek eltávolításáról is gondoskodjon, ha elutazik!
A legjobb, ha a szomszédok figyelnek egymás lakására. Ha idegen jár a lépcsőházban, állítsák meg, és kérdezzék meg, hogy mi járatban van!

JÓ SZOMSZÉDSÁG

A szomszédokkal jó viszonyt kialakítani nem csak azért fontos, hogy legyen kitől kérni 20 dkg lisztet a süteményhez. Ennél sokkal fontosabb, hogy a szomszédok figyeljenek egymás lakására. Szomszédainak meghagyhatja a telefonszámot, amelyen elérhetik, amíg távol van, vagy hagyhat nekik egy kulcsot a lakásához, hogy távollétében néha körülnézhessenek, elhúzzák a függönyöket, felkapcsolják a villanyt, azt a látszatot keltsék, hogy Ön otthon tartózkodik. A napokig sötét ablakokkal, lehúzott redőnnyel álló lakások hamar a betörők célkeresztjébe kerülhetnek. Ha a szomszédok figyelnek egymásra, ha a lépcsőházban járó idegeneket észreveszik, felfigyelnek a gyanús tevékenységekre, mindenki nagyobb biztonságban lehet. Az a betörő, akivel szóba elegyednek a lépcsőházban, máris a kapu felé veszi az irányt. A közönyös, fejét elfordító szomszédság viszont kedvez a bűnözőknek.

Ha elutazik, ne közölje ezt mindenkivel! Ha túl sokan tudják, hogy üres a lakás, az veszélyes lehet. Egy családtagot vagy egy jó szomszédját bízza meg azzal, hogy figyeljen az otthonára, amíg távol van! Kérje meg őket, hogy ürítsék rendszeresen a postaládát! A reklámanyagokkal teli postaláda egyértelmű jele annak, hogy hosszabb ideje nem tartózkodik otthon senki. Beszélje meg a lakóközösséggel, hogy a reklámanyagokat a lépcsőházon kívül, egy helyen gyűjtsék! Így nem lesznek árulkodó postaládák a házban.

Az elektromos ajtóék egy nyitásérzékelővel ellátott riasztó, amely megszólal, ha valaki megpróbál észrevétlenül bejönni az ajtón. Több egyszerű elektromos eszköz létezik, amely segít növelni otthonunk biztonságát.
Ha a környéket, ahol lakunk, biztonsági kamerák figyelik, az csökkenti a betörés veszélyét. A bűnözők nem szeretik, ha felvétel készül róluk.
Az a ház, amelyet kamerák őriznek, nagyon kockázatos célpont. Manapság már telefonján, távolról is ellenőrizheti a kamerák képét, érdemes megfontolni ezt a védelmi módszert is.

KÜTYÜK és KAMERÁK

A biztonságtechnika számos megoldást kínál a lakás és a lépcsőház biztonságának növelésére. Aki szeretné a maximumra tornászni lakása védettségét, beszerezheti a hasznos apróságokat is. Ilyenek a különféle nyitásérzékelő riasztók, amelyek jelzik, ha valaki megpróbál benyitni, vagy az időzíthető kapcsolók, amelyek távollétében felkapcsolják a villanyt vagy bekapcsolják a rádiót. Biztonsági kamerák segítségével akár okostelefonjáról is ellenőrizheti az otthonát, a lehetőségek rendkívül sokfélék.

Soha ne hagyjuk nyitva a lakás ajtaját. Akkor se, ha csak néhány percre ugrunk át a szomszédhoz, leszaladunk a postáért vagy a szeméttel!
Ne engedjünk be idegeneket a lépcsőházba! Sokan próbálnak meg valamilyen ürüggyel bejönni.
A bejárati ajtót akkor is tartsuk zárva, ha otthon tartózkodunk! Csak így akadályozhatjuk meg a besurranásos lopást.
A szórólapokat, újságokat gyűjtsük a lépcsőházon kívül. Ha így teszünk, nem lesznek árulkodó postaládák a lépcsőházban, és nem is jönnek be idegenek a házba.

LÉPCSŐHÁZ

Ne tartson kulcsot a lábtörlő alatt, a villanyóra szekrényében vagy más rejtekhelyen a lépcsőházban! A betörők rutinosak a titkos kulcsok felkutatásában. Ha csak, rövid időre hagyja el a lakást, akkor is zárja be maga után az ajtót, a lépcsőházban megbújhatnak olyan bűnözők, akik csak a megfelelő pillanatra várnak.

A reklámanyagokat, szórólapokat a lépcsőházon kívül gyűjtsék! Ez csökkenti a mozgást a kapunál, és a szórólapokkal teletömött postaládák sem árulkodnak arról, hogy melyik lakásban nem lakik hosszabb ideje senki. A lakóközösség dönthet úgy is, hogy kamerákat helyez el a lépcsőházban a nagyobb biztonság érdekében, csak megegyezés kérdése.

A bűnözők sokszor megpróbálnak a lakók mögött besurranni a házba. Beszéljék ezt meg a lakókkal, és ne engedjenek be bárkit, aki be szeretne jönni!
A folyton bezárt kapu egy társasházban bosszantó lehet, a betörőket azonban kívül tartja. A nyitott kapu nagyon csábító.
Családi házak esetében is célszerű zárva tartani a kapukat. A hátsó kapuk is kockázatot jelentenek, mert nemcsak bejönni könnyű rajtuk, hanem kifelé is jó szolgálatot tesznek. Ki szeret egy bezárt kapu felett pakolni?

KAPU

Fontos, hogy a lakóközösség közösen kialakított biztonsági szabályokat hozzon, és a lakók következetesen be is tartsák azokat. Ne engedjenek be a lépcsőházba senkit anélkül, hogy megkérdeznék, mi járatban van! Előfordul, hogy a bűnözők a lakókkal együtt szeretnének bejutni a házba. Az óvatosság legyen fontosabb az udvariasságnál, ne restelljük megkérdezni, hogy a mögöttünk besurranni akaró idegen milyen céllal érkezett!

A kapucsengő, a lakók névsora általában az utcán található meg. Vigyázzunk, hogy ne áruljunk el túl sok részletet magunkról.
A legjobb, ha csak vezetékneveket írunk ki, és nem utalunk semmivel a családi állapotunkra, korunkra, nemünkre vagy a házban lakók számára.

Névtábla, feliratok

A bejárati ajtón és a postaládán szereplő név túl sokat árulhat el rólunk: anyagi helyzetünkről, családi állapotunkról. Egy “dr.” vagy “prof.” azt üzeni: aki az ajtó túloldalán él, vagyonos ember. Nagyon óvatosnak kell lenni az “özv.” előtaggal is, hiszen ez annyit jelent: egyedül élek. A legjobb, ha névtáblánkkal nem árulunk el részleteket a lakásban lakók számáról, koráról, családi állapotáról. Egy vezetéknév is megteszi.