Biztonságosabb otthon :)
Családi ház

Tudástár
Kapcsolat
Kerítés
UDVAR
AJTÓK
ABLAKOK
RIASZTÓ
ÉRTÉKEK
MOZGÁSÉRZÉKELŐ LÁMPÁK
JÓ SZOMSZÉDSÁG
KÜTYÜK és KAMERÁK
Kerítés
UDVAR
AJTÓK
ABLAKOK
RIASZTÓ
ÉRTÉKEK
MOZGÁSÉRZÉKELŐ LÁMPÁK
JÓ SZOMSZÉDSÁG
KÜTYÜK és KAMERÁK
A tömör téglafal elrejt minket a kíváncsi tekintetek elől, amikor a saját udvarunkban teszünk-veszünk, de elrejti a betörőt is.
A sövényt muszáj rendszeresen nyírni, ha nem akarunk tökéletes búvóhelyet adni a kétes alakoknak.
Az átlátható kerítés megnehezíti a betörők dolgát, az utcáról bárki észreveheti őket.

KERÍTÉS

Sokan szeretik, ha az utcáról nem látnak be a kertbe, a betörők például egyenesen imádják. Egy házba erővel bejutni nem egyszerű feladat, időigényes munka feltörni egy ajtót, kifeszíteni egy ablakot. Ha a házat magas falak vagy buja, átláthatatlan növényzet veszi körül, az laboratóriumi körülményeket teremt a betöréshez. A bűnöző takarásban nyugodtan dolgozhat.

A ház körüli bokrokat, fákat érdemes rendszeresen metszeni, hiszen így az utcáról is észrevehetik, ha egy idegen a ház körül tesz-vesz. Nagyon fontos, hogy az összes kaput tartsuk zárva akkor is, ha otthon vagyunk. Sőt akkor is, ha csak egy percre hagyjuk el a házat! A nyitott ajtó és kapu csábítja a bűnözőt az udvarunkba. A betörő átmászik a kerítésen, átugrik a falon is, ha akar, de azért a nyitott kapunál nincs jobb, ha pakolni kell.

A melléképületek ajtaját is tartsuk zárva, különösen azokra az ajtókra figyeljünk, amelyeken keresztül be lehet jutni a házba.
Ne hagyjunk az udvarban szerszámokat vagy létrát. Ezeket a betörők fel tudják használni a betöréshez.
Ha tehetjük, tartsunk kutyát! Az egyik legkellemetlenebb akadály egy betörő számára a házőrző.

UDVAR

Az Ön udvara ideális a bújócskához? Akkor a betöréshez is. Nézzen körül az udvarán, ha terep tiszta és jól átlátható, a betörőnek nem fog tetszeni. Minél több zegzugos hely van a ház körül, minél több bokor, cserje mögé lehet rejtőzni, annál nagyobb esélye lesz a bűnözőnek eltűnni, mielőtt meglátná valaki. Soha ne hagyjon az udvarán szerszámokat vagy létrát! Aligha létezik annál kínosabb helyzet, mint, amikor valakinek a házába a saját szerszámaival jutnak be. A garázst és a melléképületek ajtaját is tartsa zárva, különösen azokra az épületekre figyeljen, amelyekből közvetlenül be lehet jutni a házba!

A kutya nemcsak az ember legjobb barátja, hanem az ember vagyonának legjobb barátja is. A házőrző kutya az egyik leghatékonyabb eszköz a betörők ellen. Ha egy betörő célpontot választ, aligha azt az ingatlant fogja kiválasztani, amelynek udvarán kutya futkos. Ha nem szeretnénk kutyát tartani, akár úgy is tehetünk, mintha lenne kutyánk. Az üres kutyaház, kutyatál, kutyára figyelmeztető tábla persze közel sem olyan hatékony, mint egy igazi kutya, de segíthet abban, hogy a házunk első pillantásra kockázatos célpontnak tűnjön. Ne feledje, hogy Magyarországon jogszabályellenes kutyát tartósan megkötve tartani!

Ne tartson kulcsot elrejtve a ház körül, hacsak nem akarja, hogy a saját kulcsával törjenek be a házába! A betörők rutinosak az ilyen titkos kulcsok felkutatásában.

A biztonsági láncot mindig akasszuk be, mielőtt idegennek ajót nyitunk! A bűnözők sokféle ürüggyel próbálnak meg bejutni a lakásba, ezért mindig ellenőrizzük a “váratlan vendégeket”.
A bejárati ajtó sokszor az egyetlen nyílászáró, amelyen egy lakásba be lehet jutni, ezért fontos, hogy komoly akadályt jelentsen. A legjobb védelmet a több ponton záródó biztonsági ajtók adják.
A nyitott ajtó, a legrosszabb ajtó.
Nagylátószögű kémlelőnyíláson át az egész ajtó előtti területet láthatjuk. Érdemes ilyet használni, hiszen így szinte lehetetlen elrejtőzni az ajtó előtt.

AJTÓK

A legtöbb betörő célpontja a bejárati ajtó. Ha az percek alatt felfeszíthető vagy betörhető, akkor a házunk szabad préda. A legjobb választás a több ponton záródó, acélkeretes biztonsági ajtó, de a jó minőségű változatos zárakkal is elérhetjük, hogy az ajtónk feszegetését időigényes és kockázatos feladatnak találják a betörők. Ajtónkhoz nagylátószögű kémlelőnyílást válasszunk, így jobb képet kapunk az ajtó előtt zajló eseményekről! Használjunk biztonsági ajtóláncot, hogy a trükkös bűnözőktől is biztonságos távolságot tarthassunk!

A besurranó tolvajok miatt nem ajánlott kulcsot, pénzt vagy iratokat tartani a bejárati ajtó közelében. Túl egyszerű azokat onnan ellopni. Teljes védelmet ad, ha az ajtót akkor sem tartjuk nyitva, ha otthon vagyunk. Ugyanígy járjunk el akkor is, ha csak egy percre hagyjuk el a házat, ha átcsengetünk a szomszédhoz vagy csak pár percre elugrunk valahová! Ha ezt a szabályt minden családtag következetesen betartja, a besurranásos lopás kockázatát nullára csökkenthetjük. Csak annyi időt kell rászánnunk a biztonságra, amíg megfordul a kulcs a zárban. A garázst és a melléképületek ajtaját is tartsa zárva, különösen azokra az épületekre figyeljen, amelyekből közvetlenül be lehet jutni a házba!

A bejárati ajtón és a postaládán szereplő név túl sokat árulhat el rólunk: anyagi helyzetünkről, családi állapotunkról. Egy “dr.” vagy “prof.” azt üzeni: aki az ajtó túloldalán él, vagyonos ember. Nagyon óvatosnak kell lenni az “özv.” előtaggal is, hiszen ez annyit jelent: egyedül élek. A legjobb, ha névtáblánkkal nem árulunk el részleteket a lakásban lakók számáról, koráról, családi állapotáról. Egy vezetéknév is megteszi.

A gyengébb ablakokat, különösen, ha azok a földszinten vagy az első emeleten vannak, érdemes ráccsal is védeni.
A rács, bár sokféle kapható, nem mindenkinek tetszik. Használhatunk betörésvédelmi fóliát is helyette. A betörésvédelmi fólia egyben tartja az üveget, ha azt megpróbálják betörni, ezzel pedig a betörést egy hosszú és fáradságos munkává változtatja.
A rács akkor a leghatékonyabb, ha azt a falba rögzítik. A betörők a gyenge célpontokat keresik, és nem szeretik az időigényes feladatokat.

ABLAKOK

Ha fel akarja mérni otthona biztonságát, a legjobb, ha az ablakok és az ajtók felmérésével kezdi. Pontosan ezzel kezdi egy betörő is. A legkisebb, legeldugottabb ablak is számít a felmérésben, hiszen aki rosszban sántikál, valószínűleg a leggyengébb nyílászáróval fog próbálkozni. A régi fakeretes ablakok általában könnyen felfeszíthetők, nem jelentenek komoly akadályt, hiszen átjutni rajtuk nem időigényes és nem is különösebben nehéz feladat. A műanyag ablakok ezeknél hatékonyabb védelmet adnak, de, aki biztosra akar menni, az ráccsal vagy betörésvédő fóliával erősítheti meg otthona védelmét. A sérült nyílászárókat mindenképpen cserélje ki, hiszen nagy kockázatot jelentenek!

Különösen meleg nyári napokon nagy a csábítás, hogy házunk ablakait nyitva tartsuk, ám, aki nem elég elővigyázatos, annak a hűsítő szellőért nagy árat kell fizetnie. A nyitott ablak olyan lehetőség, amelynek egyetlen besurranó tolvaj sem tud ellenállni. Ha el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetéseket, csak olyan szobák ablakait tárjuk ki, amelyekben valaki tartózkodik, amíg szellőztetünk.

Értékes tárgyakat, pénzt vagy személyes adatokat tartalmazó iratot soha ne tartsunk az ablak mellett, akár nyitva akár csukva van! A nyitott ablak majdnem olyan veszélyes, mint a nyitott ajtó. Az utcáról beugorhatnak, bemászhatnak, a földszinten akár be is nyúlhatnak rajta.

Az ablakok védelmének klasszikus módja a rács. Ez a védelmi eszköz, ha masszív, a falba beépített rácsról beszélünk, elegendő védelmet nyújt a behatolók ellen. Nagyon céltudatosnak és kitartónak kell lenni ahhoz, hogy egy erős rácson keresztül betörjön valaki. Akinek ez a kissé drasztikus módszer nem tetszik, annak sem kell lemondania a biztonságról. A fakeretes ablakok és erkélyajtók a legsebezhetőbbek, ezért fontos jó minőségű műanyag nyílászárókat használni a rácsmentes biztonság első lépéseként. Használhatunk nyitásérzékelő riasztókat a nagyobb hatásfok érdekében és használhatunk betörésvédelmi fóliát is. Ezek a fóliák egyben tartják az ablaktáblát abban az esetben, ha valaki az üveg betörésével próbálkozna.

A riasztó a leghatékonyabb betörésvédelmi eszköz. Ha már van riasztónk, vásároljunk hozzá figyelő szolgáltatást is!
Használhatunk álriasztót is, egy másolatot, amely a megtévesztésig hasonlít az eredetire. Ez természetesen meg sem közelíti a valódi riasztó hatását, de néhányakat már a riasztó puszta látványa is eltántorít a betöréstől.
Ne feledjük, hogy a riasztó csak akkor hatékony, ha be is van kapcsolva. Mindig szánjuk rá azt a néhány percet!

RIASZTÓ

A riasztó, különösen, ha egy figyelőszolgálathoz is bekötik, a leghatékonyabb betörésvédelmi eszköz. Egy szirénázó lakásban nem lehet nyugodtan dolgozni. Az egész környéket felveri, sőt még a távfelügyelet kocsija is megjelenhet. Ne feledje, hogy a riasztó csak akkor hatékony, ha be is van kapcsolva! Ne spórolja meg azt a pár percet, amíg élesíti a berendezést! Néha tartson rövid “szirénapróbát”, és kapcsolja be az eszközt, hogy az egész környék hallja, hogy riasztóval védi otthonát!
Ha értékeit otthon tartja, használjon falba rögzített széfet! Nincs más biztonságos hely.
Az értékeit vegye számba, készítsen róluk fotót, írja fel a jellemző tulajdonságaikat. Így könnyebben azonosíthatóak értéktárgyai, ha azokat esetleg ellopnák.
Egy rövid lista összeállítása nem tart sokáig, de annál többet segíthet, ha megtörtént a baj.
Az alsóneműk között, a fűszeres dobozban, az edények között, a rejtett zugokban nincs biztonságban a pénze. A betörő jól ismeri a rejtekhelyeket, és ezeket deríti fel először.

ÉRTÉKEK

Nagy értékű ékszereit, pénzét, ha teheti, ne tartsa otthon! Ha mégis, használjon falba vagy a padlóba rögzített széfet. Az idő pénz, az Ön pénze. A betörők nem szeretnek túl sokat időzni egy helyen, mert az idő múlásával nő a lebukás veszélye. Egy széf erőszakos kinyitása sokáig tart és nagy zajjal járhat. Írjon értékleltárt! Minden értékesebb tárgyat vegyen számba, írja fel a főbb paramétereit, a méretét, formáját, sorszámát… Olyan adatokat, amelyek segíthetnek az azonosításukban, ha egy betörés vagy lopás után előkerülnének.

A mozgásérzékelő lámpák villanása elárulja a betörőt. Ezek telepítésével udvara egy rémálommá válik azok számára, akik rossz szándékkal érkeznek.
A társasházakra is felszerelhetők mozgásérzékelő lámpák. Vége a settenkedésnek.
A szomszédok is észrevehetik, ha a házunk körül fények gyúlnak éjszaka, a mozgásérzékelős lámpák elárulják a kertben ólálkodó betörőt.

MOZGÁSÉRZÉKELŐ LÁMPÁK

Aki be akar jutni a házba, annak körül kell járnia az ingatlant, hogy megtalálja az erre alkalmas helyet. Ha minden sarkon hirtelen fénycsóva fogadja, az elveheti a kedvét. A minden mozdulatra gyulladó fények nagyon megnehezítik az éjszaka támadó betörők dolgát, akik mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy észrevegyék őket. Ha távollétünkben hívatlan látogató érkezik hozzánk, a szomszédok is felfigyelhetnek rá, hogy házunk körül egyre csak villannak a lámpák. Ehhez persze nem árt értesíteni őket, ha elutazunk. A rövidre nyírt sövény és a mozgásérzékelő lámpák kombinációja már elég kockázatos vállalkozássá teszi otthonunk feltörését. Ha hosszabb időre elhagyja a házát, értesítse erről a szomszédait, akik így felfigyelhetnek rá, ha a ház körül a mozgásérzékelő lámpák működésbe lépnek, holott Ön nincs otthon.

A lakás postaládája elárulhatja, hogy Ön hosszabb ideje nem tartózkodik otthon. Kérje meg szomszédait, hogy távollétében rendszeresen ürítsék a postaládáját!
Az ajtóra tűzött értesítések, üzenetek eltávolításáról is gondoskodjon, ha elutazik!
A legjobb, ha a szomszédok figyelnek egymás lakására. Ha idegen jár a lépcsőházban, állítsák meg, és kérdezzék meg, hogy mi járatban van!

JÓ SZOMSZÉDSÁG

Ha elutazik, ne közölje ezt mindenkivel! Ha túl sokan tudják, hogy üres a ház, az veszélyes lehet. Ha elég jó a kapcsolatuk, szomszédainak megadhatja a számát, a címet, ahol elérhetik, akár hagyhat kulcsot a lakásához, hogy távollétében néha körülnézhessenek, elhúzzák a függönyöket, felkapcsolják a villanyt, azt a látszatot keltsék, hogy Ön otthon tartózkodik. A napokig sötét ablakokkal, lehúzott redőnnyel álló házak hamar a betörők célkeresztjébe kerülhetnek. Ürítsék rendszeresen a postaládát, amíg Ön távol van! A reklámanyagokkal teli postaláda egyértelmű jele annak, hogy hosszabb ideje nem tartózkodik otthon senki. Ha a szomszédok figyelnek egymásra, az utcán járó idegeneket észreveszik, felfigyelnek a gyanús tevékenységekre, mindenki nagyobb biztonságban lehet. Az a betörő, akivel szóba elegyednek az utcán, máris elhagyja a környéket. A közönyös, fejét elfordító szomszédság viszont kedvez a bűnözőknek.

Az elektromos ajtóék egy nyitásérzékelővel ellátott riasztó, amely megszólal, ha valaki megpróbál észrevétlenül bejönni az ajtón. Több egyszerű elektromos eszköz létezik, amely segít növelni otthonunk biztonságát.
Ha a környéket, ahol lakunk, biztonsági kamerák figyelik, az csökkenti a betörés veszélyét. A bűnözők nem szeretik, ha felvétel készül róluk.
Az a ház, amelyet kamerák őriznek, nagyon kockázatos célpont. Manapság már telefonján, távolról is ellenőrizheti a kamerák képét, érdemes megfontolni ezt a védelmi módszert is.

KÜTYÜK és KAMERÁK

A biztonságtechnika számos megoldást kínál a lakás és a lépcsőház biztonságának növelésére. Aki szeretné a maximumra tornászni lakása védettségét, beszerezheti a hasznos apróságokat is. Ilyenek a különféle nyitásérzékelő riasztók, amelyek jelzik, ha valaki megpróbál benyitni, vagy az időzíthető kapcsolók, amelyek távollétében felkapcsolják a villanyt vagy bekapcsolják a rádiót. Biztonsági kamerák segítségével akár okostelefonjáról is ellenőrizheti az otthonát, a lehetőségek rendkívül sokfélék.